Calza Street Loft

A contemporary loft in the piano nobile of a Palazzo

 
View of the open kitchen and dining

View of the open kitchen and dining

Calza Street Loft 

 

Residential | Northern Italy | Under Construction | 70sqm

 This apartment gut-renovation inside a 16th century palazzo addresses a number of structural issues and transforms the space into a large, loft-like studio with a mezzanine. The design strategy leaves the majority of ceiling plane uninterrupted, recreating the scale of the original space: once the palace living room, it was subsequently divided into small rooms. Formally, the bathroom and mezzanine volumes are expressed as inserted objects within the historical fabric. The material palette reinforces such distinction: sheetrock and wood veneer millwork for the new insertions; exposed brick and venetian stucco for the existing walls. Millwork and custom vanities will be self-performed in our Brooklyn studio.

 
Section through the bathroom

Section through the bathroom

Work in progress

Work in progress

Living room

Living room


Floor Plan

Floor Plan


Other Projects