Calza Street Studio

A contemporary studio loft within an historic shell

 
View of the circular dining area and living room

View of the circular dining area and living room

Calza Street Studio

 

Residential | Northern Italy | Built | 750 sf

 This project is a gut renovation of an apartment in a previously dilapidated Italian Palazzo. The design addressed a number of structural issues, introduced modern plumbing and electrical systems and reconfigured the layout as a large loft-like studio. The architecture strategy brought back the sense of the scale of the original room while at the same time ensuring a well-defined and efficient allocation of functions through the use of two partial-height walls–one round and one rectangular. These functions include an entry foyer, living room, kitchen, bedroom, storage space, and bathrooms. The introduction of such wall “objects” within the space–whose contemporary formal language creates a counterpoint to the existing texture of the historic fabric–ensures such functions separation. These elements live at a scale between interior architecture and furniture. The height datum established by the partial-height walls also sets the historic fabric apart from the clean lines of the new architecture.

 

View of Tv niche, living room, and entry

Rectangular wall-object diving living room and bedroom

Rectangular wall-object diving living room and bedroom

 
 

Headboard detail, walk-in closet, bathroom and view of the neighborhood from the window


Floor Plan

Floor Plan

Design phase drawings


Other Projects